Erfgoedsprokkel zet kerksite Gentbrugge in de kijker

- Op zondag 29 september stelde de Provincie Oost-Vlaanderen in Gentbrugge haar nieuwste Erfgoedsprokkel voor. De gratis brochure laat je de prachtige neogotische Sint-Simonkerk en Sint-Judas Thaddeuskerk ontdekken, en neemt je mee op een wandeling langs het funeraire erfgoed van het kerkhof van Gentbrugge.

Een nieuwe kerk voor een groeiende voorstad

Het is 150 jaar geleden dat Gentbrugge een nieuwe kerk kreeg. Deze verjaardag wordt gevierd met de uitgave van een Erfgoedsprokkel, ondertussen al nummer 66 in deze reeks brochures van de Provincie.

Op het einde van de 19de eeuw wordt het middeleeuwse kerkje aan de Schelde te klein voor de groeiende arbeidersbevolking. Gentbrugge was dankzij de scheepvaart, industrie en bloementeelt veranderd van een stille landbouwgemeente in een levendige voorstad.

De rijk gedecoreerde kerk getuigt ook vandaag nog van de welstand van de lokale adel en de fabrieksbazen die in Gentbrugge een kasteel of buitenhuis hadden. Maar ook de gewone arbeider en boer droegen hun steentje bij. De inrichting gebeurde volledig door lokale kunstenaars en illustreert het groeiende belang van de neogotische kunstateliers in het Gentse. Met het neogotische totaalkunstwerk wilde de katholieke kerk indruk maken op de arbeidersbevolking en hen overtuigen van de kracht van het geloof.

Derde grootste begraafplaats van Gent

Rond het oude kerkje bevond zich al een kerkhof, dat uitgroeide tot de derde grootste begraafplaats van Gent. Misschien minder bekend dan de Westerbegraafplaats of Campo Santo, maar toch is ook de begraafplaats van Gentbrugge een waar openluchtmuseum van funerair erfgoed.

De Erfgoedsprokkel neemt je mee langs de mooiste graven van beroemde overledenen, zoals John Massis of het echtpaar Dhondt-Dhaenens. De brochure staat ook stil bij monumenten van de hand van bijzondere kunstenaars zoals Geo Verbanck. Wist je trouwens dat het Gentbrugse kerkhof een gewilde laatste rustplaats was voor schippersfamilies? Daar heeft de ligging aan de Schelde alles mee te maken.

Op ontdekking langs kerkwegels, meidoornhagen en gekandelaarde lindes

De begraafplaats in Gentbrugge is ook de laatste rustplaats van vele kunstenaars die zich hebben ingezet om van de Sint-Simon en Sint-Judas Thaddeuskerk een neogotisch totaalkunstwerk te maken. Auteur Jan Van Lancker, secretaris van de kerkfabriek en gepassioneerd door de geschiedenis van de Gentbrugse kerk, neemt je mee langs de mooiste kunstwerken in de kerk en staat stil bij hun betekenis. Het bijzondere verhaal van de twee patroonheiligen is de rode draad voor het bezoek.

“De bouw van de nieuwe kerk van Gentbrugge bepaalt tot op vandaag het uitzicht van de gemeente. De kerk en het kerkhof gaven Gentbrugge een centrum, waar we de betekenis en aantrekkingskracht nog beter van kunnen begrijpen als we het verhaal van het erfgoed kennen. Daar zijn de Erfgoedsprokkels het uitgelezen instrument voor. In partnerschap met het lokale erfgoedveld delen we als Provincie graag deze verhalen.”

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

De Erfgoedsprokkel kan je gratis vinden in de Sint-Simon en Sint-Judas Thaddeuskerk. Je kan de Erfgoedsprokkels ook downloaden via www.oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels.

An Vervliet

gedeputeerde voor Erfgoed

Serge Migom

directie Erfgoed & Erfgoedsites

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1.572.002 inwoners*, 2.982 km² en 55 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Statbel op 1/1/2024



Gedeputeerde bevoegd voor perscommunicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Neem contact op met

Charles de Kerchovelaan 189 9000 Gent

09 267 70 00

persdienst@oost-vlaanderen.be

www.oost-vlaanderen.be